Veckans fråga

Jag besöker helst tandläkaren...
 

Inloggning


Glömt ditt lösenord?

Senaste nytt

Våra ordinarie öppettider är:

mån  8:00-19:00
tis   8:00-19:00
ons  8:00-17:00
tors  8:00-17:00
fre   8:00-13:00


Mottagning efter överenskommelse.

Vid akuta problem då vi håller stängt hänvisar vi till Tandakuten City på Olof Palmes gata13A  med telefonnummer:  08-580 099 00

 

Besökare

Nu har vi fyllt vår barnkvot

För tillfället kan vi inte lista nya barn.

Snarkar du? Dags att ta tag i problemet!

Vi gör apnéskenor enligt nyaste tekniken

- allt för din trivsel, hälsa och säkerhet

Startsidan
Tandläkare mot godis och läsk Utskrift E-post

 Tandläkarna genomför återigen en kartläggning av barnens mellanmål i förskolan, med målet att förskolan ska bli en sockerfri zon.

Syftet är att minska konsumtionen av socker i form av godis, läsk och andra sockerrika produkter samt att göra människor medvetna om vanor som ökar risken för försämrad tand- och allmänhälsa.

ImageVår förändrade livsstil med ökad konsumtion av läsk, godis och andra sötsaker är ett hot mot barnens tandhälsa och allmänna hälsa. Sedan 1980 har konsumtionen av läskedrycker ökat från 40 liter per person och år till 76 liter. Även förskolebarnens konsumtion har ökat betydligt.Så många som 18% av 4-åringarna i en studie 2002 drack söta drycker varje dag.
Förutom att socker ökar risken för karies är fetma i sig en riskfaktor för tandhälsan. Färska studier visar att feta barn har lägre salivutsöndring, vilket är en faktor som ökar risken för kariesangrepp.De allra fetaste barnen har i genomsnitt fyra gånger så många hål som motsvarande åldrar i genomsnittsbefolkningen. Studierna visar också att fetma är kopplat till inflammationer i tandköttet och runt tänderna.
Frätskador, dental erosion, är ett växande problem som kopplas samman med vår förändrade livsstil där konsumtionen av läsk anses vara den största bidragande faktorn. Svenska och internationella studier visar en förekomst av frätskador hos barn och ungdomar på mellan 10 och 40 procent.
Undersökningar visar att barnfetman ökat oroande mycket. I vissa delar av Sverige är idag drygt 25 procent av barnen i skolåldern överviktiga. Ett barn som är överviktigt får bland annat svårt att röra sig, blir trött, riskerar att bli mobbat och kan dessutom utveckla sjukdomar som är kopplade till övervikten. Till de mest kända hör högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, astma, förslitningsskador i leder och diabetes, då framförallt den sk typ 2 diabetes eller åldersdiabetes som nu börjar uppträda redan i tidig ålder.
 
< Föregående
Joomla Templates by Joomlashack