Senaste nytt

Våra ordinarie öppettider är:

mån  8:00-19:00
tis   8:00-19:00
ons  8:00-17:00
tors  8:00-17:00
fre   8:00-13:00


Mottagning efter överenskommelse.

Vid akuta problem då vi håller stängt hänvisar vi till Tandakuten City på Olof Palmes gata13A  med telefonnummer:  08-580 099 00

 

Besökare

Nu har vi fyllt vår barnkvot

För tillfället kan vi inte lista nya barn.

Snarkar du? Dags att ta tag i problemet!

Vi gör apnéskenor enligt nyaste tekniken

- allt för din trivsel, hälsa och säkerhet

Startsidan arrow Nya tandvårdsreformen
Tandvårdsreformen Utskrift E-post

 

God tandvård till rimlig kostnad
2008 genomförde regeringen en stor tandvårdsreform för vuxna. Målet var att det ska bli billigare att besöka tandvården - speciellt för den som har omfattande tandvårdsbehov - och att stärka patientens ställning. Regeringen ville också förbättra konkurrensen på tandvårdsmarknaden och minska den administrativa bördan för tandvårdsföretagarna.


Reformen innehåller
1. En tandvårdscheck - ett allmänt tandvårdsbidrag - till alla vuxna som fyllt 23 år.

2. Ett skydd mot höga kostnader infördes som innebär att all tandvård upp till 3000kr betalar man för helt. Därefter träder högkostnadsskyddet in.

3. Ett system för referenspriser upprättades för att statligt bestämma hur mycket bidrag staten är villig att ersätta varje åtgärd. Detta är inget prisriktmedel.

4. Ett särskilt tandvårdsbidrag för personer med extra behov av tandvård på grund av medicinska orsaker. För detta krävs ett läkarintyg. 

 
Tandvårdscheck - allmänt tandvårdsbidrag
Tandvårdsbidraget innebär att alla som fyllt 24 år får ett bidrag till regelbundna tandvårdsbesök. Bidraget är 300 kronor varje år för personer i åldrarna 30-64 år och 600 kronor varje år för åldersgrupperna 24-29 år samt 65 år och äldre.


Skydd mot höga kostnader
Ett skydd mot höga kostnader för tandvårdstjänster infördes. Skyddet innebär att kostnader för den enskilde, mellan 3 001 - 15 000 kronor ersätts med 50 procent och kostnader över 15 000 kronor ersätts med 85 procent. Kostnader upp till 3 000 kronor får individen betala själv. Det är inte all tandvård som ersätts. Det finns bestämda referenspriser för den tandvård som ersätts. 


Referensprissystem
Systemet fungerar så att vårdgivaren får ersättning av staten per utförd åtgärd. Vilken tandvård som ersätts är bestämd i förväg, och det finns även bestämda referenspriser som utgör grunden för beräkningen av ersättning. Den fria prissättningen på tandvårdsmarknaden behålls.


Vilken tandvård ersätts?
All tandvård ersätts inte. Förebyggande tandvård omfattas och tandvård som gör att patienteten slipper smärta och sjukdomar samt har förmåga att äta, tugga och tala utan större hinder. Tandvård som ska åstadkomma ett utseendemässigt godtagbart resultat ersätts också, men ej tandvård av rent kosmetiska skäl. Tandvården ska så långt som möjligt bevara munnens vävnader.

 

 

 
Joomla Templates by Joomlashack