Veckans fråga

Jag besöker helst tandläkaren...
 

Inloggning


Glömt ditt lösenord?

Senaste nytt

 Tandläkarna genomför återigen en kartläggning av barnens mellanmål i förskolan, med målet att förskolan ska bli en sockerfri zon.

Syftet är att minska konsumtionen av socker i form av godis, läsk och andra sockerrika produkter samt att göra människor medvetna om vanor som ökar risken för försämrad tand- och allmänhälsa.

 

Besökare

Nu har vi fyllt vår barnkvot

För tillfället kan vi inte lista nya barn.

Snarkar du? Dags att ta tag i problemet!

Vi gör apnéskenor enligt nyaste tekniken

- allt för din trivsel, hälsa och säkerhet

Startsidan
Grattis! Utskrift E-post

Nu har den "nya" tandvårdsreformen blivit ännu bättre.

Det sägs att det är det bästa som hänt tandvården sedan 1973.

Vad innebär det för dig? 

 

Den nya tandvårdsförsäkringen från juli 2008 förbättrades 1 januari 2013.

Den allmänna tandvårdförsäkringen förändrades 1 juli 2008. Man ändrade hela systemet för att stödet skall gå till dem som har de allvarligaste problemen.

 De nya delarna i högkostnadsskyddet innebär att främst patienter med stora tandvårdsbehov får ännu bättre skydd mot höga kostnader. Bland annat har särskilda referenspriser för specialisttandvård, fler möjligheter vid protetisk behandling samt nya åtgärder vid undersökning och tomografiröntgen införts.

 

Den nya försäkringen

 Alla vuxna över 20 år får en tandvårdscheck som gäller under två år.
Tandvårdscheckens värde varierar med ålder:

20-29 år eller över 75 år får 600kr
30-74 år får 300 kr

Tandvårdschecken, som får användas till undersökning och förebyggande behandling, kan lösas in på valfri tandvårdsmottagning ansluten till Försäkringskassan.

Staten kommer att upprätta en så kallad referenslista för priser i tandvården. Utifrån denna lista kommer staten att införa ett högkostnadsskydd enligt följande:

Kostnad enligt referenslista    Statens stöd till patienten 

0-3000 kr                              0%
3001-15000                           50%
mer än 15000kr                     85% 

Varje tandvårdsenhet sätter sina egna priser men referenslistan är det högsta belopp som staten ersätter. Det innebär att man som patient kan behöva betala mellanskillnaden om mottagningens pris är högre än statens referenslista.

Den nya försäkringen gäller för färre typer av behandlingar än tidigare. Bland annat får man som patient betala hela kostnaden själv när det gäller tandvård som t ex byte av gamla missfärgade fyllningar, skalfasader eller andra behandlingar som syftar till ”ett vackrare leende”. Dessutom är det så, i vissa situationer, att äldre och billigare behandlingsalternativ ingår i den nya försäkringen men inte lite modernare behandlingar, t ex implantat. 

 

Ökad efterfrågan och tandläkarbrist 

Den nya försäkringen är bra för dem som lider av försämrad tandhälsa. Under de senaste åren har en del valt bort sina årliga kontroller eftersom staten dragit ned på stödet till tandvårdens patienter. Med den nya försäkringen kommer efterfrågan på tandvård att öka. Samtidigt är tandläkarbristen den största sedan början av 1980-talet.

 

Vad gör Gröndalspraktiken? 

För dig som är patient hos oss kommer vi självklart att fortsätta vårt arbete för att du ska bibehålla en god tandhälsa. Det innebär att vi kommer att kalla till årlig undersökning precis som vanligt. I de fall vi hittar behandlingsbehov kan vi lova att vi skall hitta den bästa lösningen för just dig.

Vi ser fram emot ditt nästa besök hos oss!

 
< Föregående
Joomla Templates by Joomlashack